Trajecten
-
Beter onderwijs door breinkennis
Doelgroep
Schoolteams die de opbrengsten van hersenonderzoek willen vertalen naar de praktijk van de klas.
InhoudenDeelnemers maken kennis met de rijke opbrengsten van hersenonderzoek. Ze realiseren zich hoe belangrijk dit alles is voor het werken met kinderen. Ze krijgen eerste ideeën hoe je daar iets mee kunt in de klas. Ze zien de relatie tussen boeiend onderwijs en een breinvriendelijke klas. Elke bijeenkomst staat een aspect van boeiend onderwijs centraal. De werkvormen worden verkend vanuit de kennis die we hebben over de ontwikkeling van het brein.
Meer informatie in deze brochure.
-
Coaches verbinden: bruggen bouwen naar gezamenlijk schoolsucces
Word een gewaardeerde coach binnen jouw school en stimuleer de professionele groei van je collega's. Leer verschillende gesprekstechnieken en maak gebruik van teamleren en leer teamleren faciliteren om een bron van motivatie en inspiratie te worden. Door het verbinden van mensen met zichzelf, elkaar, de theorie en de wereld, zul je in staat zijn om anderen te inspireren en te motiveren. Deze training biedt je de tools en vaardigheden om een positieve invloed uit te oefenen en een waardevolle bijdrage te leveren aan de groei en ontwikkeling van collega’s en het team van jouw school.
Nu nog met speciale aanbieding. Meer informatie vindt u in deze brochure.
-
Communicatie: van praten tegen elkaar naar praten met elkaar
Goede communicatie in een lerende school
Doelgroep
Schoolteams die hun communicatie op alle niveaus willen verbeteren als basis voor het leren met en van elkaar.
InhoudenIn dit traject komt onder meer aan de orde:
- het belang van goede communicatie in de school: naar elkaar, naar kinderen, naar ouders
- communicatie als basis voor leren en samenwerking
- basisregels bij communicatie; mijn eigen communicatiegedrag
- de rol die mentale modellen spelen in communicatie en in het werk van alledag
- het verschil tussen discussie en dialoog
- visuele hulpmiddelen die communicatie kunnen bevorderen
- het ontstaan van mentale modellen; herkennen ervan bij onszelf
- goed omgaan met mentale modellen bij communicatie
- oefenen van vaardigheden op het gebied van communicatie
- geven en ontvangen van feedback; het belang van openheid, omgaan met strooks
Tussen de bijeenkomsten gaan leerkrachten ermee aan de slag: in de klas en in het team.
-
Denkgewoonten
Kinderen denken leren kan met de 16 denkgewoonten van Costa. Tijdens de bijeenkomsten leren leerkrachten, IB' ers en directeuren wat de denkgewoonten zijn en hoe deze op alle niveaus in de school kunnen worden toegepast. Deze scholing is gecertificeerd door het register leraar.
Meer informatie vindt u in deze brochure.
-
Eerste hulp bij faciliteren
Er wordt binnen jouw organisatie al gewerkt met PLG’s. Ben jij op zoek naar:
- een verdieping,
- hulp bij het opzetten,
- intervisie met de facilitatoren,
- coaching facilitatoren.
Meer informatie in deze brochure.
-
Faciliteren kun je leren
Scholing van facilitatoren door ervaring op te doen als deelnemer van een PLG, is een krachtige werkwijze gebleken. De deelnemers doorlopen zelf de cyclus van een PLG. Als onderzoek staat het leren faciliteren van PLG’s centraal.
Meer informatie vindt u in deze brochure.
-
Faciliteren van een PLG vanuit een thema
Een professionele leergemeenschap kent altijd een centraal thema vanuit de missie/visie van de school of organisatie. Dit kan een onderwerp zijn dat binnen jouw school/organisatie centraal staat, een onderwerp dat om verbetring vraagt, een item uit het jaarplan, een nieuw nog deels onbekend thema enz.
De bijeenkomsten, worden gefaciliteerd door een facilitator van Leren in Verbondenheid/Leren in Verbinding waardoor de deelnemers samen zoeken naar antwoorden op individuele leervragen, ieder een interventie uitprobeert om de onderwijspraktijk te verbeteren. Tevens wordt het effect van de interventie gemeten.
Meer informatie vindt u in deze brochure.
-
Hoge opbrengsten door boeiend onderwijs
Een systeem, geen optelsom van innovaties.
Doelgroep
Schoolteams die aan de slag willen met boeiend onderwijs als een geheel.
InhoudenGedurende alle bijeenkomsten worden de inhouden van boeiend onderwijs in hun onderlinge samenhang aangeboden. Elke afzonderlijke inhoud wordt heel concreet uitgewerkt: met veel praktijkvoorbeelden, ideeën, werkvormen en materialen, maar telkens kijken we ook naar het grote geheel. (zie de mindmap) Na elke bijeenkomst krijgen de deelnemers praktijk-opdrachten om in de eigen klas mee aan de slag te gaan. Wat is boeiend onderwijs in deze 21eeeuw? Wat weten we zoal over leren van kinderen? De recente opbrengsten van hersen-onderzoek. Hersenwerk in de klas. Nieuwe ideeën over intelligentie. De 8 intelligenties van Gardner. Werken met meervoudige intelligentie in de klas.
Waarom coöperatief leren? “Opleuken” of moral purpose? Diverse groepen didactische structuren. Het gaat niet alleen om intelligentie, maar ook om wat je met die intelligentie doet: de denkgewoonten van Arhur Costa. Werkvormen om denkgewoonten te ontwikkelen en de wijze van aanpak op school. Praktisch leren werken met woordspinnen, clusters, mindmaps, organizers. Leren door het zelf te doen aan de hand van diverse concrete voorbeelden uit allerlei lessen. Leren werken met gedragspatroongrafieken, relatiecirkels, causale lussen. We werken met prentenboeken, methodes uit de scholen, gedichten, verhalen en situaties uit de klas.Meer informatie in deze brochure.
-
Kindgesprekken
Het geheim van goed onderwijs, is luisteren naar de kinderen. (Hattie, 2013). Kinderen nieuwe dingen leren kan pas als je als leerkracht weet, wat een kind wel en nu nog niet weet. Je onderwijs wordt beter, als je weet hoe de kinderen zich voelen, welke gedachten ze hebben en wat ze willen. Hierbij gaat het niet alleen over de leerstof en de taken, maar ook hoe de kinderen zich verbonden weten met zichzelf, de groep en jou! Kinderen zien en verstaan vraagt nieuwsgierigheid naar (nieuwe) manieren hoe je dit nog beter kunt realiseren. Kindgesprekken dragen bij om de onderwijsbehoeften van het kind in beeld te krijgen. Tevens heeft het voeren van kindgesprekken een positief effect op de pedagogische relatie.
Meer informatie vindt u in deze brochure
-
Lezen en luisteren met begrip
Kinderen iets leren voor de toets en kinderen leren voor het leven. Begrijpend lezen en luisteren is daarvan een onderdeel. In deze vijf bijeenkomsten leren leerkrachten systeemdenken toe te passen in alle mogelijkheden die lezen en luisteren met begrip in zich draagt. Daarnaast wordt er gefocust op nieuwe inzichten in de didactiek van lezen en luisteren met begrip en wordt er stil gestaan bij de kracht van goed woordenschat onderwijs.
Meer informatie kunt u vinden in deze brochure.
-
Ontwikkelen van een gezamenlijke missie en visie
Doelgroep
Schoolteams die een gezamenlijke levende visie willen opbouwen die leidraad wordt voor de verdere schoolontwikkeling.
InhoudenHet doel van het traject is het gezamenlijk ontwikkelen van een visie. Na afronding van de activiteiten ligt er een door alle medewerkers ontwikkeld samenhangend stuk, waarover mensen zich hebben uitgesproken en waarvoor ze met zijn allen willen gaan. Verder zijn er een aantal uitspraken gedaan over prioriteiten waar men op korte en middenlange termijn concreet aan de slag wil gaan.
Op de inleidende studiedag komen aan de orde: verkennen van de begrippen, de lerende school, werken met voorwerpen (metaforen), verkennen van centrale waarden, op zoek naar persoonlijke visie.
Tijdens de teambijeenkomsten zijn de onderwerpen:- mijn beelden van de ideale school: werken met placemats
- van individuele visie naar gezamenlijke visie
- "naar buiten kijken": welke ontwikkelingen hebben welke gevolgen voor onze visie?
- dialoog in kleine en grote groepen
- bespreken van het concept en aanvullen
- uitspreken over prioriteiten voor de komende periode op basis van de visie; werken met de matrix van Daniel Kim in het team
-
Opleiden facilitator door deel te nemen aan een PLG
De facilitatoren worden opgeleid tot facilitator. Ze doen ervaring op als deelnemer en doorlopen het proces van de PLG. Parallel daaraan starten ze hun eigen PLG op rondom een thema dat centraal staat in de organisatie.
Deze bijeenkomsten zijn voorafgaand aan de PLG die ze zelf faciliteren. De deelnemers kunnen de opzet van de bijeenkomsten en presentatie gebruiken voor de PLG die ze zelf faciliteren.
Meer informatie vindt u in deze brochure.
-
Samen leiding geven in een lerende organisatie
Voor de schoolleider samen met de intern begeleiding ( e/o kwaliteitscoördinator, bouwcoördinatoren, teamleiders, expertleerkrachten of anderszins betrokken teamleden).
Om in deze tijd, waarin de maatschappelijke discussie soms hoog oplaait en we niet altijd door de bomen het bos meer kunnen zien een school in samenhang te leiden.Samen op koers naar boeiend opbrengstgericht onderwijs met optimale resultaten voor de kinderen.
Meer informatie vindt u in deze brochure
-
Systeemdenken in de klas
Bouwsteen voor boeiend onderwijs in deze tijd
Doelgroep:
Schoolteams die aan de slag willen met systeemdenken in de klas
Inhouden:Welke betekenis heeft systeemdenken binnen het nieuwe leren? Welke werkvormen worden er bij het systeemdenken toegepast? Oefenen van enkele basisvaardigheden.
Leren werken met mindmaps en organizers. Variabelen: de bouwstenen van systemen.
Werken met gedragspatroongrafieken in de klas. De taal van het systeemdenken Lineair en cyclisch denken. Werken met relatiecirkels en met causale lussen met kinderen.
Hoe gaan we dit aanpakken op school, in de klas? Handreikingen voor de praktijk! Symptomen of problemen? De kracht van de ijsberg. Toepassingsmogelijkheden van dit praktische hulpmiddel. Werken met de ijsberg aan de hand van casussen uit de school.Meer informatie in deze brochure.
-
Van regels naar waarden
Voor meer informatie zie deze brochure.